Učešće i saradnja na sprovođenju mera zaštite životne sredine

Učešće i saradnja na sprovođenju mera zaštite životne sredine

Učešće i saradnja na sprovođenju mera zaštite životne sredine, preventivni obilasci javnih zelenih površina

Na osnovu Zakona i Pravilnika o posebnim merama zaštite od požara u poljoprivredi, poziva VSB i zaključaka Predsednika gradske opštine Zvezdara, Operativna jedinica DVD ZVEZDARA sprovodi preventivne mere u cilju sprečavanja nastanka požara u toku pripreme zemljišta za prolećnu setvu i radove letnje žetve, kako bi se sprečilo izbijanje požara (izazvano namerno ili slučajno), kao i prenošenje požara na šume i drugo rastinje koje može da ugrozi ljudske živote, imovinu, bezbedno odvijanje saobraćaja i drugo.

U periodu jul – novembar svake godine Komanda Operativne jedinice DVD ZVEZDARA organizuje pored svih drugih aktivnosti preventivno dežurstvo i patrolne obilaske Zvezdanog Gaja, zelenih površina Mirjeva i Stepinog Luga, o čemu je domaća i inostrana javnost obaveštena putem medija radija televizije, štampe i informativne službe Gradske opštine Zvezdara. Vatrogasci Operativne jedinice DVD ZVEZDARA organizovani u ekipe – patrole sa po 3-5 članova, službenim vozilom Društva i svojim privatnim vozilima, obilaze i kontrolišu zelene obode teritorije opštine Zvezdara. Nesavesnim izletnicima koji pale vatru na ovim površinama se ukazuje na opasnosti od požara, posebno zbog upotrebe otvorene vatre, roštilja i bacanja opušaka od cigareta, kao i drugih mogućih izvora požara. Iako je na zahtev DVD ZVEZDARA JKP Gradsko zelenilo postavilo veće drvene table sa zabranom paljenja vatre u šumi Zvezdara, nesavesni izletnici i dalje ignorišu ovu zabranu.

Na zahtev vatrogasnih patrola Operativne jedinice DVD ZVEZDARA gase vatru za roštilj. Ponekad dolazi i do neprijatnih situacija, kada izletnici neopravdano negoduju, a ponekad i odbijaju da ugase ložište bez obzira na zakonske sankcije. S obzirom da se radi o zakonskom prekršaju, u tim situacijama sledi intervencija pripadnika MUP RS policijske stanice Zvezdara.

Šuma Zvezdara je »desno plućno krilo grada Beograda« čiji bi gubitak ugrozio zdravlje građana Zvezdare, ali i stanovnika drugih opština Beograda. Zvezdani Gaj je stub odbrane Karaburme i Mirjeva. Korenov sistem šumskih stabala sprečava eroziju tla, odnosno pokretanje klizišta Karaburme i Mirjeva.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *