Protivpožarna straža

Protivpožarna straža

Uslugu protivpožarne straže u skladu sa članom 51 Zakona o zaštiti od požara (“Službeni glasnik RS”, br. 111/2009) vrše vatrogasci Operativne jedinice DVD ZVEZDARA, stručno osposobljeni za sprovođenje mera zaštite od požara sa odgovarajućom protivpožarnom opremom i sredstvima za blagovremeno gašenje početnih požara.

U objektima u kojima se održavaju javni skupovi, priredbe, sajmovi i slično, organizatori su dužni da za vreme njihovog trajanja obezbede vatrogasnu stražu.

Protivpožarnu stražu dužno je da organizuje:

  1. Lice koje pretače zapaljive tečnosti ili zapaljive gasove u količini iznad 5m³;
  2. Lice koje izvodi radove zavarivanja, rezanja i lemljenja, koristi otvoreni plamen ili alat koji prilikom korišćenja varniči u prostoriji koja nije posebno prilagođena za obavljanje tog posla, ili na udaljenosti od 200m od ruba šume;
  3. Organizator javnog skupa ili priredbe na kojoj postoji opasnost od izbijanja požara.

Vatrogasci Operativne jedinice DVD ZVEZDARA prepoznatljivi su po posebno kvalitetnom i požrtvovanom  radu na protivpožarnim stražama kulturnih manifestacija sa velikim brojem posetilaca (koncerata, konvencija, cirkusa, revija), i sportskih susreta visokog bezbednosnog rizika (derbi utakmica u domaćem prvenstvu, utakmica, međunarodnih utakmica klubova i reprezentacije Srbije) u Beogradu i na teritoriji Republike Srbije.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *